5 jezivih mesta koje nauka ne može da objasni

Ova mjesta su naučnici pokušali objasniti raznim naučnim teorijama, ali bez uspjeha.

Svjetla Hessdalena

Već decenijama stanovnici doline Hessdalen u Norveškoj praktično žive u vrlo dugačkoj epizodi Dosijea X.
Neobična, neobjašnjiva i vrlo uporna svjetla se pojavljuju godinama na nebu. Svijetle različitim bojama, pomijeraju se. Vidjeli su ih praktično svi, snimljena su, a naučnici su potvrdili da zaista postoje. Jedino što niko nema ni ideju o čemu se radi.

Postoje teorije koje uključuju radioaktivnost zbog čega čestice sa zemlje svetle u vazduhu. Previše ludo da bi bilo istinito ipak. Uostalom da je to istina lokalno stanovništvo bi odavno pomrlo od zračenja.

Drugi naučnici misle da se dolina ponaša kao ogromna baterija pošto je prepuna bakrom i cinkom, što su osnovni elementi upravo baterija. Fali samo kiselina za reakciju. Ona bi možda mogla da se nađe u lokalnoj rijeci koja ima visoku kiselost zbog rudnika sumpora. A posljedica su varnice na nebu. Ali ima jedna sitnica. Niko nikada nije dokazao da je to moguće.

Groznica spavanja u Kazahstanu

Posljednjih nekoliko godina stanovnici seoca Kalachi u Kazahstanu imaju ozbiljan problem.

Epidemija misteriozne bolesti zahvatila je stanovnike zabačenog kazahstanskog sela Kalachi. Oboljeli ponekad danima spavaju, a doktori ne znaju šta je uzrok tog stanja koje je zabilleženo kod 14 posto mještana, odnosno više od 100 ljudi. Oni se žale i na vrtoglavicu, umor, probleme sa pamćenjem, a u nekim slučajevima i halucinacije.

Bakterije i virusi su već isključeni kao i meningitis. Naučnici su analizirali i okruženje i nisu pronašli nikakve opasne hemikalije.

“Bojimo se da ćemo jednog dana svi zaspati”, govori meštanka Alsu Šjaledeva, a Igor Samusenko čiji sin boluje od bolesti, rekao je: “Prvo naoko trčkara, a zatim odjednom uspori i počne da posrće. Kad okrene glavu, oči mu ostanu usresređene na ono što je gledao. Kad ga pokušate probuditi, izgleda kao da to i sam pokušava, ali mu ne polazi mu za rukom”.

Lokalni stanovnici smatraju da su uzrok obližnji napušteni sovjetski rudnici urana. Sa druge strane rudari iz obližnjeg Krasnogorskog koji su godinama radili u rudniku nisu imali slične probleme.

Takođe, stanovnici susednog grada, još bližeg rudniku nikada nisu imali ovakve probleme. Uz to, testovi krvi su sasvim normalni. Čak i kod oboljelih.

Krugovi u Namibiji

Ovo na slici iznad je pustinja u Namibiji. Pijesak je prepun ovih čudnih krugova prečnika 3, pa do 20 metara. Prostiru se na površini od preko 1500 kilometara.
Naučnici su već decenijama potpuno zbunjeni pojavom. Recimo zato što uopšte ne znaju kako ovi krugovi nastaju.

Ali ne samo što ne znaju ko ili šta ih pravi, već nemamo ni pojma zašto su uvijek okrugli i kako je moguće da su tako pravilno raspoređeni. Ni zašto se ne preklapaju.

Naučnik Norbert Juergens je 2013. saopštio da je riješio misteriju. Kaže da krugove prave termiti. A onda je biolog Walter Tschinkel odbacio hipotezu dokazujući da to nije moguće.

Preostale teorije uključuju otrovne gasove, radijaciju. Naravno, kada ne znaš šta je, kriva je radijacija.

Zvuk iz Taosa

Znate onaj zvuk šuštanja televizije bez prijema kanala? Ili možda uključenog fena? Ok. Onda znate i da nije baš prijatan.

E pa za stanovnike grada Taos u Novom Meksiku tako je stalno.

Početkom devedesetih građani ovog mjesta u sred ničega primijetili su nešto čudno. Tačnije čudan zvuk koji dopire – iz nemamo pojma odakle.

Zvuk se čuje konstantno i poprilično je iritantan.

Više od 20 godina razni naučnici pokušavaju da otkriju šta je izvor zvuka. Bez uspjeha. U stvari niko ne zna šta se dešava. Zvuk je ponekada poprilično glasan, a nekada je samo šištanje u daljini.

Đavolji otvor u Minesoti

Đavolji otvor u Minesoti je poprilično opasan naziv za sasvim običnu rupu u koju se uliva voda.

Ali stvar je malo komplikovanija od toga. Dakle, rijeka Brule se na jednom mestu dijeli na pola. Dio nastavlja dalje ka jezeru Superior. A druga polovina se uliva u rupčagu u zemlji.
I tu nestaje.

Da, bukvalno nestaje. I ne vraća se nigdje.