ALARMANTNO! ZMIJE ĆE NAS POBITI: Invazija gmizavaca su VEĆ počele!

Proljeće i proljepšanje vremena izmamilo je zmije, koje siju paniku među građanima! Nakon što je u autobusu „Niš ekspresa“ uhvaćena zmija dugačka oko dva metra, koja se čak jednoj putnici obmotala oko noge, samo nekoliko dana kasnije sličan stres preživio je i Vranjanac koji je u automobilu zatekao ozloglašenu otrovnicu – poskoka.

Još jedna zmija izazvala je nedavno paniku na autobuskoj stanici u Beogradu izmiljevši iz jedne torbe. Ovi gmizavci primijećeni su i u blizini škola i vrtića, pa su učestali pozivi komunalnim i specijalizovanim službama.

Prof. dr Zoran Stanimirović, šef katedre za biologiju na Fakultetu veterinarske medicine, kaže da ova pojava nije ništa neuobičajeno.

– Radi se o tome da je, uprkos toplijem vremenu, za zmije, čiji metabolizam zavisi od spoljnih temperatura, još uvijek hladno. Stoga one traže kamenje i mjesta koji su osunčani. Ne znači da ih ima više, već da su se samo koncentrisale na manjem prostoru – navodi Stanimirović i naglašava da zmije obično nisu agresivne, već je njihova uloga u prirodi vrlo korisna.

Ipak, kako kaže, klimatske promene i globalno otopljavanje pogoduju sve većoj rasprostranjenosti zmija i treba očekivati da će ih biti sve više.

– Sa migracijama ljudi, migriraju i životinje. Egzotičnih vrsta zmija i danas ima na ulicama Srbije zbog nesavjesnosti uzgajivača, ali one zasad ne mogu da prežive u ovim klimatskim uslovima. Međutim, ne bi iznenadilo da se, zahvaljujući rastu temperatura, neke od ovih vrsta, kao što su udavi i zvečarke, jednom pojave i kod nas.

ŠTA RADITI KADA NAIĐETE NA ZMIJU

Stanite i umirite se
Nemojte se plašiti ili paničiti
Pripremite štap ispred sebe tako da, ako krene prema vama, možete da je odgurnete
Ako ne ode sama, bacite manji kamen blizu nje, ili lupkajte štapom ispred nje da je otjerate
Nemojte zmiju udarati štapom, gađati kamenom ili ubiti

Istine i zablude

1. Otrov zmije je najbolje odmah isisati Netačno
Rana se nikako ne smije isisavati, jer postoji velika šansa da u usnoj duplji postoji mikroranica preko koje otrov može ući u krvotok.

2. Ranu od ujeda zmije prerežite nožem Netačno
Ne treba rezati ranu, jer se tako ona još više zagadi, a otrov inače razređuje krv tako da može doći do obilnog krvarenja.

3. Nakon ujeda zmije odmah otrčati po pomoć Tačno i Netačno
Važno je da se protivotrov primi što prije, ali je izuzetno važno i da se ujedena osoba umiri. Panika i nagli pokreti ili trčanje ubrzavaju krvotok i doprinose širenju toksina.

4 .Uhvatite zmiju nakon ujeda da bi ljekari znali koji protivotrov da daju Netačno
Ljekari u domovima zdravlja u većini slučajeva ne znaju da prepoznaju koja je zmija otrovna, a koja ne. Tako možete ugroziti i bezbijednost drugih ljudi.

5. Ne vrijedi pričati glasno kako bi otjerali zmije Tačno
Zmije ne čuju, već reaguju na vibracije. Najbolje je da nosite štap kojim možete da lupkate ispred sebe ili šuškate po opalom lišću ili žbunju. Zmije će se skloniti same.

(Kurir)