Austrijske vlasti zaprepastile javnost odlukom o ubici Alenu…

Austrijsko pravosuđe u utorak je odredilo pritvor za psihičkog bolesnika koji je ubio tri osobe i ranio 34 zaletjevši se terenskim vozilom u subotu u Grazu među pješake, a njegovo stanje ne iziskuje psihijatrijsku hospitalizaciju.

Prema prvim pretragama i nakon saslušanja zaključeno je da ne postoji razlog za njegovo smještanje u specijaliziranu ustanovu i taj 26-godišnjak odlazi u zatvor, objavio je jedan sudija u Grazu.

Ova je odluka pravosuđa iznenadila austrijske medije, koji su kontaktirali više psihologa i psihijatara, a svaki je od njih dao “dijagnozu“ prema kojoj je napadač psihički poremećena osoba.

Međutim, austrijske vlasti poništile su psihijatrijsko vještačenje, te ubicu poslale u zatvor.

Napadač je optužen za namjerno zaletavanje u više desetaka pješaka u pješačkoj zoni u središtu grada, u subotu sredinom dana, nakon čega se predao policiji.

Tri osobe, među kojima i jedno 4-godišnje dijete, poginuli su na licu mjesta, a 34 osobe su ranjene, od kojih dvije teško.

Poznat po nasilju

Policija je odmah u subotu isključila terorizam kao mogući motiv napada i pripisuje ga psihičkoj bolesti.

Prema istrazi, napadač je otac dvoje djece i profesionalni vozač, poznat je po nasilju, zbog čega je krajem maja izbačen iz obiteljskog doma uz zabranu pristupa obitelji.

(Novi.ba)