Bila je najlepša žena u Jugoslaviji, a onda joj je jedna fotografija srušila snove….

Kažu da Jugoslavija nije imala ljepšu misicu od Bernarde Marovt, koja je 1983. godine na izboru za Mis svijeta predstavljala bivšu Jugu.

Nije uspjela da dođe do pobjede, iako mnogi smatraju da je zaslužila, a za sve je kriva jedna provokativna fotografija.

Golišava fotografija Barnande, inače porijeklom Slovenke, osvanula je u britanskom “Daily Mirroru“ nekoliko dana pred takmičenje, koje se te godine održavalo u Londonu.
Svi koji su je ikada vidjeli kažu da je bila ubjedljivo najljepša, najinteligentnija i najbolje obučena djevojka te godine, ali ipak nije ponijela krunu. Šuškalo se da je sve “zakuhala” Džulija Morli (Julia Morley), šefica londonskog izbora za Mis, kojoj nije išlo na ruku da Jugoslovenka pobijedi. No, bilo kako bilo, fotografije joj možda jesu skinule krunu, ali su joj donijele i slavu. Na istom takmičenju je proglašena za Mis fotogeničnosti i nastavila je sa sjajnom karijerom u Zagrebu i Ljubljani. Zanimljivo je da je Bernarda ispala u prvom krugu izbora za Mis Jugoslavije te 1983. godine, pa zamalo da ni ne ode na “svjetsko prvenstvo”.

Međutim, upala je u posljednjem trenutku na mjesto misice Kosova. Bernarde Marovt Ima 53 godine i izgleda bolje nego ikada prije Njena karijera je nakon toga nastavila da se kreće uzlaznom putanjom. Priča se da muškarci nisu mogli a da se ne okrenu kad ona prođe ulicama, a 1990. je proglašena top-modelom Italije, 1992. top-modelom Evrope, a 2000, po izboru ženskog magazina Jana, proglašena je za najljepšu Slovenku 20. vijeka. Na vrhuncu karijere je zarađivala po 3.000 dolara po reklami i poredili su je sa Madonom. Zarađeni novac je dobro uložila i, za razliku od najvećeg broja kolegica koje zablistaju na izborima, a onda jednostavno nestanu, ona i dan-danas radi kao foto-model i manekenka. Ima 53 godine i izgleda bolje nego ikada prije.