Čak ni za 500 EURA niko neće da čuva ovce u Makedoniji i to zbog samo jednog razloga

Nezainteresovanost, naročito među mladima za poslove pastira traje već duže vrijeme i prijeti da uništi tradicionalno stočarstvo, koje je u Makedoniji oduvijek bilo razvijeno, ali i proizvodnju mlijeka i sireva.
Stoga država razmišlja o načinima kako da prevaziđe taj problem i spremna je čak da izdvoji subvencije za osobe koje bi povredmeno pravile društvo pastirima. Jer planina je, kažu, pusta, nema stanovnika, a ni interneta.

Plate pastira se, inače, kreću od 400 do 500 eura. Niko, međutim, ne želi da bude pastir, što poljoprivrednike dovodi u nezgodnu situaciju pa moraju, čak, da smanjuju broj grla.
Sve to, kažu stručnjaci, ugrožava proizvodnju tradicionalne hrane.

– Ovakvo stanje traje duže i prijeti da uništi tradiconalno stočarstvo. U mnogim slučajevima će značiti kraj tradicionalne pripreme sira u mljekarama, zamiranje starih recepata i zatvaranja mnogih preduzeća koja postoje u ovoj oblasti – upozorio je Ivica Sofronievski iz Gostivara koji posjeduje farmu od 2.500 ovaca.

Prema njegovim riječima, niko ne želi da sjedi u planini za 500 eura pa pomoć traže u Albaniji, odakle, kako kaže, uglavnom dolaze stare osobe. Njegova farma trenutno zapošljava osam pastira od kojih je polovina iz Albanije.

– Situacija bi se mogla poboljšati ako se bude radilo na infrastrukturi do planinskih pašnjaka, koji su praktično odsječeni od civilizacije. Struje ima rijetko, a gotovo sva sela su napuštena – priča Sofronievski i dodaje da se pritom mora sprovoditi i obuka za pastira.

Zato su, kaže, u saradnji sa Ministarstvom prosvete dogovorili uvođenje modela obuke za pastire, a kandidati će provoditi po mjesec dana na planini gdje će imati obezbjeđeno spavanje, hranu i piće, a fokus će im biti na praktičnom radu.

Mome Mladenovski iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede razloge za pad broja stoke vidi u niskoj profitabilnosti, nedostatak infrastrukture, struje i interneta na planinskim pašnjacima.

Mladenovski stoga predlaže da država obezbjedi subvencije za ljude koji bi “pravili društvo” pastirima u planini.

Njihov zdatak bi bio da izvjesno vrijeme provode sa pastirima.

– Više od 400 makedonskih sela su bez stanovnika ili ih ima po dvoje troje, a broj ovaca se za 30 godina smanjio za jednu trećinu – zaključio Mladenovski, prenijeli su makedonski mediji.

(Tanjug)