CIFRA BI VAS MOGLA OSTAVITI U ŠOKU: Evo kolike odštete nude porodicama poginulih u padu aviona…

Kompanija Germanwings nudi odštetu za duševne boli rodbini žrtava nesreće aviona koji je njihov pilot 24.3. ove godine namjerno srušio u francuskim Alpama.

Istraga je pokazala da se kopilot Andreas Lubitz zaključao sam u kokpitu na letu iz Barcelone do Duesseldorfa i namjerno srušio avion, odvevši u smrt 150 putnika i članova posade.
Germanwings namjerava rodbini isplatiti po 25.000 eura, što je dodatak na 50.000 eura već isplaćenih kao hitna financijska pomoć rodbini žrtava.

Njemački zakon obično ne predviđa posebnu odštetu za duševnu bol.

Odštetu trebaju dobiti roditelji, supružnici, partneri i djeca žrtava, a za isplatu nisu potrebni nikakvi dokazi, objavila je ova kompanija.

Bliska rodbina žrtava koja živi u Njemačkoj može također zatražiti dodatnih 10.000 eura naknade za zdravstvene probleme bez ikakvih službenih dokaza.

Oni imaju pravo zatražiti i naknadu za svoje financijske troškove, kao što su troškovi pogreba ili izgubljene mirovine.

Pravni zastupnik nekih od njemačkih žrtva, Elmar Giemulla, opisao je ponudu kao “potpuno neprimjerenu”, ističući da je štrajk pilota prošle godine stajao Lufthansu oko 200 miliona eura, dok bi ponuđenih 25.000 eura odštete kompaniju stajalo oko 7,5 miliona eura.

Lufthansa je na to odgovorila da je proučila slične slučajeve i da je njena ponuda veća.