Crna Gora: Pogledajte šta su ljudi fotografisali u moru!

Fotografija na kojoj se vidi policijsko plovilo sa kupačima na njemu, umjesto policajaca u uniformama, zapalila je društvene mreže. Na fotografiji se vide četiri osobe na plovilu, i dvije osobe u vodi. Fotografiju je na Tviter postavio i funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević koji je rekao da se, prema njegovim i informacijama koje su mu dostavili prijatelji sa Tvitera, na fotografiji radi o policijskom brodu pod nazivom „Ulcinj”.

– Slika je autentična i pokazuje kakvo je rasulo u policiji i službama bezbijednosti. Od korupcije, javašluka, političke zloupotrebe, bogaćenja jednog broja policijskih službenika, pa do direktnog učestvovanja policijskih inspektora u organizaciji trgovine narkoticima, pros*ituciji, zelenašenju, korupciji u javnim nabavkama, odavno su odomaćene pojave u policiji. Profesionalizam, etika, disciplina, napredovanje u skladu sa sposobnostima i rezultatima, međusobna solidarnost i patriotizam odavno su vrijednosti koje ne neguju rukovodioci, pa onda ni službenici – ističe Medojević.

On navodi da je korišćenje službenih vozila i ovlašćenja, pa evo sada i brodova, u lične svrhe praksa koju tolerišu rukovodioci policije, a koji odavno ne uživaju povjerenje policajaca i to vodi javašluku u službi.

Iz Uprave policije je saopšteno da je po nalogu ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića izvršena provjera kojom je utvrđen identitet policijskih službenika koji su upravljali službenim plovilom. Protiv njih će biti pokrenut disciplinski postupak.
cgg2
Pravilnici o upotrebi vozila i plovila policije, kao ni Zakon o policiji i Uputstvo o uslovima, načinu korišćenja i evidenciji službenih vozila Ministarstva unutrašnjih poslova ne propisuju da se službena prevozna sredstva mogu koristiti u rekreativne svrhe. Takođe, u Etičkom kodeksu Uprave policije navodi se da „policijski službenik svoje poslove obavlja u skladu sa ovlašćenjima propisanim Zakonom o policiji i drugim propisima”, pa se stoga može zaključiti da je na sceni kršenje više pravnih akata.

(Blic.rs)