CRNI IZVEŠTAJ O KLIMI: Prete nam katastrofe kakve samo u filmovima možemo videti

UNESCO, Program Ujedinjenih naroda za okoliš i Savez zabrinutih naučnika prije nekoliko su dana objavili izvještaj koje je detaljno objasnio kako bi klimatske promjene mogle zaprijetiti svjetskoj baštini na popisu UNESCO-a, piše New York Times.

Izvještaj ističe kako je 31 lokalitet u 29 zemalja već osjetio utjecaj klimatskih promjena, uključujući i Uskršnje otoke te Nacionalni park Yellowstone u SAD-u. Ostali su lokaliteti u opasnosti pa se tako navodi da bi Stonehenge mogla nagristi erozija zbog ekstremnih vremenskih uvjeta, Venecija bi zbog podizanja nivoa Jadranskog mora mogla završiti u potpunosti pod vodom, a isto bi moglo zadesiti i Kip slobode u New Yorku, prenosi Jutarnji.

Australska je vlada zbog ozbiljnosti informacija zamolila da se dio o Australiji naknadno izbaci iz izvještaja zbog straha da bi njihov turizam mogao pretrpjeti veliku štetu.

Zamjenik direktora u Savezu zabrinutih naučnika zadužen za klimu i energiju te ujedno i glavni autor izvještaja Adam Markham rekao je da je neminovno da će faktori kao što su rast nivoa mora, snažne oluje i požari utjecati na baštinu, no dodao je da bi je se kvalitetnim planiranjem moglo zaštititi.

– Velik je to izazov, ali ako priznamo da je problem ozbiljan – a mislim da mnogi ljudi nisu svjesni koliko je ozbiljan i koliko brzo će promjene nastupiti – mislim da možemo puno toga učiniti – rekao je Markham.

– Nemamo dovoljno sredstava da spasimo sve lokalitete koji su pod prijetnjom – rekao je Markham. ‘Možemo li spasiti svaki svjetionik smješten na litici koja erodira? Vjerovatno ne. Svaka će država morati donijeti neke teške odluke.’

Izvještaj uključuje i preporuke za državne agencije, turističke zajednice i konzervatorske urede. U dokumentu je naglašena važnost svih lokaliteta, odnosno važnost historijskih informacija o tome kako je čovjek tokom godina reagirao na ekstremne vremenske uvjete.