DA LI JE MOGUĆE DA SE TO DOGODILO: Svi turisti, pa i naši potpuno zatečeni!

Četiri zemljotresa pogodila su Podgoricu u roku 24 sata, od kojih je posljednji bio jučer u 11 sati i iznosio je tri stepena Rihtereove skale sa epicentrom 13 kilometara jugoistočno od crnogorske prijestonice, objavio je Seizmološki zavod Crne Gore.

Iako zemljotresi kratko traju, stvorili su nelagodu među građanima, ali, kako je poručio u izjavi za portal CDM direktor Zavoda Branislav Glavatović, prostora za paniku i strah nema imajući u vidu da je zona u kojoj se događaju zemljotresi poznata i tokom historije.

“To je čitav jedan tektonski pravac koji se prostire upravo iz Albanije, pa preko Podgorice, Danilovgrada, ka Bosni“, objašnjava Glavatović i podsjeća da je i u prošlosti, upravo na istom području, bilo sličnih potresa tla.

Prema njegovom mišljenju, ne treba da čudi ni to što se zemljotresi događaju u kratkom vremenskom razmaku.

“Kada se u jednom žarištu započne taj tektonski proces onda on kontinuirano teče uz implusivna oslobađanja seizmičke energije tokom jednog perioda koji je proporcionalan snazi tog glavnog zemljotresa. U pitanju su samo pomijeranja tla od nekoliko centimetara i mogu da traju nekoliko dana“, objašnjava Glavatović i dodaje da niko ne može da predvidi jače potrese u budućnosti.

Podsjecanja radi, na istom području su zabilježena dva zemljotresa jačine 3,9, odnosno 2,6 stepeni Rihtera, a jučer ujutro oko dva sati desio se još jedan od 3,9 stepeni prena Rihterovoj skali.
(Blic.rs)