DIRLJIVA PRIČA IZ AMERIKE Spasio joj život kad je imala pet godina, a ona ga pozvala na odbranu diplomskog rada

Penzionisani američki policajac Peter Getz, koji je u junu 1998. godine spasio život petogodišnjoj Josibelk Josi Aponte, ponovo se susreo s njom, ali ovog puta povod je bio znatno drugačiji.

Josibelk je imala pet godina kada se zapalio stan u kojem je živjela zajedno sa ujakom. Njena majka u tom trenutku bila je na poslu. Vatrogasci iz Hartforda uspjeli su ući u zgradu, te je iznijeti napolje.

– Josi nije disala niti je imala pulsa kada su je vatrogasci iznijeli iz zgrade. Odmah sam im je oteo iz naručja i počeo postupak reanimacije – prisjeća se Getz.

Nakon što ju je smjestio u svoj automobil nastavio je reanimaciju. Njegov kolega odvezao ih je do najbliže bolnice.

– Počela je disati u trenutku kada smo je unosili u bolnicu – kazao je Getz za CNN.

Njen ujak preminuo je od opekotina koje je zadobio u požaru.

– Gotovo da sam umrla, ali mi je data druga šansa za život, a dobila sam je zahvaljujući Peteru i ostalim vatrogascima, svima onima koji su tog dana došli da nam pomognu – rekla je Josibelk. Peter je istakao da je fotografiju na kojoj se vidi kako nosi Josi prekrivenu pepelom godinama držao na svom stolu na poslu. – Pratio sam njeno školovanje, kako ih se uvjerio da je dobro – kazao je Getz. Prije dvije godine njih dvoje su se sastali, a Peter joj je ispričao detalje o požaru iz 1998. godine. Josibelk je na Univerzitetu u Connecticutu diplomirala na Odsjeku za računovodstvo. – Željela sam da ovaj sretni trenutak podijelim sa svima koji mi znače u životu, a među njima je i Peter – kazala je Josibelk.