DRINA U SEBI KRIJE KRVAVU TAJNU: Pre Andreja divlja reka utopila je ove ljude, ronioci su ih tražili i po MESEC DANA!

Ni nakon četiri dana potrage za telom Slovenca Andreja Beuca, koji je u nedjelju skočio sa mosta u Drinu u Zvorniku i poslije skoka nestao u vodi, i dalje nema napretka u istrazi. Mnogi neuspješnu potragu prepisuju divljoj i mutnoj Drini, poznatoj po svojoj neukrotivosti.

Za rijeku Drinu govore da je brza, snažna i neumoljiva, naročito u planinskim predjelima gdje usijeca kanjone i prolazi kroz klisure. I ranije je odnosila živote i nerijetko se tragalo za tijelima utopljenika danima. Koliko je divlja govori činjenica da je njen vijugavi tok u narodnom predanju zabilježen riječima “ko će krivu da ispravi Drinu” ili “ispravljati krive Drine”.

Među tragedijama koje su zabilježene na ovoj rijeci spada i utopljenje sveštenika Srpske pravoslavne crkve, Milorada Jovića na ljeto 2013. godine. Jović se utopio u Drini, u reonu između restorana “Obala” i “Drinska ruža”, nedaleko od “Pavlovića ćuprije”.

Nesretni prota se, kako su tad rekli svjedoci, “po svoj prilici okliznuo izlazeći iz čamca i završio u dubinama Drine”. Njegovo tijelo pronađeno je dva dana nakon nesreće.

U januaru 2014. godine Slavoljub Tejić (34) i Nenad Gavrilović (22) su automobilom sletjeli u nabujalu Drinu i nestali u njenim virovima. Nakon 10 dana potrage, pronađeno je Nenadovo tijelo. Tejićevo tjelo pronađeno je tek poslije mjesec dana, na oko 200 metara od vira u kome su nađeni posmrtni ostaci njegovog prijatelja Nenada.

Posljednja nesreća se dogodila krajem juna kada su dvije djevojčice, 14-godišnja D. M. i godinu starija M. I. iz Bijeljine utopile u Drini, na njenom toku između Pavlovića mosta i poznatog restorana “Drinska ruža” u Republici Srpskoj.

Odmah su angažovane ekipe za spasavanje, a pozvani su i ronioci, koji su u kasnim popodnevnim satima pronašli nesrećne djevojčice. Svima je odmah bilo jasno da ih je plahovita rijeka odnijela u svoje virove i dubine.

– Bilo je stravično gledati kako matica vuče ka dnu rijeke djevojčice koje nisu imale šanse da se sa njom izbore, a nije bilo vremena da im bilo ko priđe i pomogne – rekli su očevici za “Novosti”.

Djevojčice su očigledno mislile da je Drina upravo na tom mjestu plitka, a nisu znale da je baš tu i te kako hirovita, podjednako u svako godišnje doba. Djevojčice su bile sa porodicama, koje su roštiljale na obali i vjerovatno niko od njih nije ni primijetio da su zašle u onaj dio Drine kojeg se plaše i mnogo iskusniji plivači.

Iako je divlja snaga Drine je ukroćena branama i jezerima, njena voda i brzaci i dalje odnose živote ljudi, među kojima je posljednji Slovenac Andrej, što samo potvrđuje legendu o njenoj neumoljivosti.

(Telegraf.rs)