Evo šta je na kraju bilo sa grčkim penzionerom čije fotografije su potresle svet

Giorgos Chatzifotiadis (77) je grčki penzioner čije fotografije su potresle svijet, a o njemu su pisali i brojni mediji širom svijeta. Postao je simbolom grčke tragedije, a ubrzo su se mnogi javili kako bi mu pomogli.

Jedan od njih je i biznismen iz Australije kojeg je dirnula ova fotografija, te je odlučio da dođe u Evropu kako bi mu pomogao. Ubrzo se ispostavilo da je Giorgos stari porodični prijatelj.

Pozivam sve svoje prijatelje da pomognu ovom čovjeku – napisao je na svom Facebook profilu i obećao da će mu davati penziju “koliko god je to potrebno”.

Podsjećamo, fotografije su nastale tog dana kada je Giorgos bezuspješno stajao u redu ispred tri banke u Solunu kako bi podigao penziju za svoju suprugu, a kada su mu u četvrtoj rekli da to ne može da učini, rasplakao se.

Fotografija na kojoj on sjedi ispred banke i otvoreno plače iz očaja, dok na zemlji kraj njega leže štedna knjižica i lična karta, zabilježio je fotograf francuske agencije kao ilustraciju patnji običnih građana Grčke zbog krize u zemlji.