Evo zašto ne treba sedeti na WC šolji duže od 15 minuta…

Baš kao i tvoj krevet treba koristiti samo za spavanje, WC treba koristiti samo za jednu “stvar”! Vaše vrijeme na WC-u bi trebalo biti najviše od 10 do 15 minuta, kaže Gregory Thorkelson, doktor medicine, psihijatar na odjelu za gastroenterologiju, hepatologiju i ishranu na Univerzitetu u Pitsburgu.

U stvari, trebalo bi ići put do toaleta samo kada baš imate nagon. Ako poriv za velikom nuždom ne postoji, možete biti u iskušenju guranja ili naprezanja u pokušaju da se odradi “posao”.

I sve to naprezanje moglo bi dovesti do razvoja hemoroida-ispupčen krvnih sudova oko anusa koji mogu postati natečeni i bolni ili čak krvarenje. Dakle, ako je nagon prestao kada ste sjeli, ustanite sa šolje i sačekajte da se novi talas naiđe – a to može biti nekoliko sati.

Ako ste redovno više od 10 do 15 minuta na šolji, to bi mogao biti znak da se nešto događa, kaže dr Thorkelson. Puno WC vremena je također znak da možda imate zatvor.

Trebali biste pitati svog ljekara o uzimanju dodatka magnezija, koji opušta crijeva tako stvari idu zajedno više glatko..