Evo zašto niko ne sme pobeći iz Islamske države…

Mlada 17-godišnja Samra Kešinović brutalno je pogubljena u “prijestolnici” Islamske države Raki tako što je pretučena do smrti.

Osim nesretne Samre, u Islamskoj državi egzistira veliki broj tinejdžerki iz Velike Britanije, koje bi željele pobjeći, ali ih u tome spriječava strah od onog što se desilo Samri. Strah je, zapravo, blaga riječ. Panika bi to mnogo bolje opisala.
Engleski mediji prenose priču Kadize Sultane, koja je bila jedna od tri tinejdžerke koja je željela pobjeći iz Islamske države, ali je poginula u zračnom napadu na Raku.

Kako BBC prenosi izjavu advokata porodice Sultana, Sultana je planirala bijeg iz Rake, ali se uplašila sudbine koju je doživjela Samra Kešinović, porijeklom iz BiH, koja je imala austrijsko državljanstvo.

Kadiza je imala samo 16 godina kada je u februaru 2015. godine zajedno sa Amirom Abase i Shaminom Begum pobjegla od kuće, kako bi se priključila Islamskoj državi.

1

(Policijske fotografije tri tinejdžerke iz Velike Britanije prije nego što su pobjegle u Siriju)

Nedugo po dolasku u Siriji, tri djevojčice su shvatile gdje su došle, pa su počele razmišljati o bijegu, ali ih je u tome kočila priča koja je zadesila nesretnu Samru, koja je brutalno ubijena u centru grada na očigled hiljada građana.

Nažalost, Kadiza se nije uspjela izvući. Poginula je tokom zračnog napada na Raku, koju je izvela alijansa predvođena NATO paktom i SAD.

“Ne znam šta da vam kažem. U jednu ruku ovo smo i očekivali i samo smo čekali dan kada će nam to i javiti. Ona jednostavno nije imala gdje pobjeći. Nadam se samo da je sada na nekom boljem mjestu”, rekla je Kadizina sestra Halima engleskim medijima.

Kada ju je sestra, tokom jednog razgovora, pitala zašto ne pobjegne, Kadiza je rekla sljedeće:

“Svi izlazi su zatvoreni, nema opcije da uopšte izađem odavde. Nema šanse da krenem preko kurdske teritorije, nema šanse za to”, rekla je tada Kadiza.

Kadiza, ali i sve druge djevojke, zarobljenice i seksualni robovi Islamske države, žive u strahu koji nosi ime Samra Kešinović.

Kešinović je pogubljena javno i brutalno, upravo zato da bi se svima drugima pokazalo šta ih očekuje ukoliko se odluče za nešto slično.

Samra Kešinović zajedno je sa prijateljicom Sabinom Selimović (15 godina), pobjegla od kuća 2014. godine kako bi se pridružila Islamskoj državi. Obje djevojke vuku porijeklo iz Bosne i Hercegovine, a njihovi roditelji su izbjeglice iz BiH, a u međuvremenu su dobili državljnastvo Austrije.