EVROPA POKLANJA SVIMA PO 500 EVRA i ne morate da ih vratite!

Ono što je poenta ovog darežljivog postupka Evrope jeste da podstaknu potrošnju među građanima. U evrozoni problem nastaje kada građani troše premalo novca, a upravo do toga je sada došlo

Evropski ekonomisti došli su na ideju, u pokušaju da spasu evrozonu, da svakom građaninu poklone 500 evra koje mogu da potroše na šta god žele, bez obaveze da novac vrate ili plate kamatu na njega.

Ono što je poenta ovog darežljivog postupka Evrope jeste da podstaknu potrošnju među građanima. U evrozoni problem nastaje kada građani troše premalo novca, a upravo do toga je sada došlo.

Inače, ovo nije prvi put da se ovakva ideja spominje unutar Europske unije. Neke zemlje su je za vreme krize već sprovodile kako bi potakle potrošnju. Nemačka i Francuska su, na primer, svakom građaninu dale po 500 eura kako bi podstakle potrošnju domaćih proizvoda.

Logika kojom se vode ekonomisti je sledeća – građani koji prime ovaj novac pohrliće u trgovine i potrošiti ih. Kao odgovor na to, kompanije će morati povećati proizvodnju i zaposliti više radnika, što će dovesti do ekonomskog rasta, ali i rasta cena.

U jeku sve teže situacije u evrozoni, sve više ekonomista zagovara ovu ideju.

(Telegraf.rs)