GODINAMA ŠUTELI Ovo otkriće može rešiti jednu od najvećih tajni Biblije

Arheolozi su, prvi put u historiji, otkrili grobnicu Filistejaca sa ostacima dvjestotinjak osoba koje su u njoj pokopane. Ovo otkriće iz Izraela moglo bi baciti novo svjetlo na to kako je živio najzagonetniji narod prema Bibliji. Uz ostatke u grobnici pronađeni su nakit i mirisna ulja pa naučnici tek trebaju utvrditi odgovara li pojam ‘filistarski’ uistinu životu kakvim su živjeli Filistejci.

‘Filistejci su čini se imali loš PR i naše otkriće moglo bi razbiti mnoge mitove o njima’, kazao je Lawrence Stager, arhitekt koji je pomogao ekspediciji u otkrivanju grobnice koju traže od 1985. godine.

‘Nakon desetljeća proučavanja tog naroda i njihove ostavštine, sada se napokon susrećemo s njima lice u lice. S ovim otkrićem blizu smo odgonetavanja tajne predaka Filistejaca’, izjavo je Daniel M. Master, profesor arheologije.

Sada se zna da su svoje mrtve pokapali s bočicama parfema, koje su bile smještene kraj lica. Pokraj nogu stavljali su posude s uljem, vinom ili hranom. Neki su pronađeni i s nakitom ili oružjem.

Zanimljivo je da su arheolozi čak tri godine šutjeli o svojem otkriću dok nisu napravili posao do kraja jer nisu željeli privući ultraortodoksne Židove koji su već znali protestvovati zbog iskapanja ljudskih ostataka i sumnji da je riječ o pripadnicima njihovog naroda, pojasnio je Master. Kopali su na dubini od tri metra dok nisu došli do grobnice iznad koje su inače stoljećima Rimljani imali vinski podrum.

U Bibliji su Filistejci prikazani kao najveći neprijatelj drevnih Izraelaca, narod koji se selio od zemlje do zemlje, a u konačnici su se nastanili u pet velikih gradova Filistije, današnjeg južnog Izraela i pojasa Gaze. Najpoznatiji Filistejac bio je Golijat, strašni ratnik koji je ubijen od ruke mladog kralja Davida, piše Independent.