Hawking upozorava na vanzemaljce: Jednog dana mogli bismo dobiti signal s planeta Gisele 832c, ali nisam siguran trebamo li odgovoriti

Želja da napokon saznamo postoji li život izvan Zemlje (po mogućnosti inteligentnih bića) jedna je od većih opsesija velikog broja naučnika, među njima i slavnog fizičara i kozmologa Stephena Hawkinga.

U svom novom online filmu, Stephen Hawking’s Favorite Places, svjetski poznati naučnik upozorava da prilikom traženja života u svemiru itekako moramo biti oprezni, pogotovo ako je riječ o naprednim bićima.

Prema njemu je sasvim realna opcija da posljedice prvog kontakta s vanzemaljcima za ljude budu jednako pogubne kao i one za izvorne Amerikance nakon kontakta s prvim evropskim istraživačima (genocid, između ostalog).

U filmu Hawking svoje gledatelje vodi na put svemirom u zamišljenoj SS Hawkingsvemirskom brodu i pritom staje na pet lokacija. Jedna od njih je i 16 svjetlosnih godina udaljeni planet Gliese 832c, treći najbliži planet Zemlji koji je potencijalno naseljiv (njegov Indeks sličnosti sa Zemljom je 0.81 na skali od 0 do 1). Na na tom planetu Hawking iznosi svoja promišljanja o izvanzemaljcima: – Što sam stariji, to sam više uvjeren da nismo sami.

Nakon cjeloživotnog provedenog u propitkivanju te mogućnosti nalazim se na čelu globalne inicijative koja želi pronaći život izvan Zemlje. Tijekom projekta Breakthrough Listen (u slobodnom prijevodu “revolucionarno slušanje”) pretražit ćemo najbližih milijun zvijezda u potrazi za životom, a ja znam gdje trebamo početi s potragom. Jednog dana mogli bismo dobiti signal s planeta Gisele 832c, ali nisam siguran trebamo li odgovoriti – rekao je Hawking kojem ovo nije prvi put da upozorava na izvanzemaljce koji bi mogli biti neprijateljski raspoloženi, podsjeća Guardian. – Ako su prema stupnju razvoja milijardama godina ispred nas bit će nemjerljivo moćniji i mogli bi nas gledati kao ništa vrjednije nego što mi smatramo bakterije – kazao je Hawking. Svoju emisiju Hawking je ipak završio u tipično znatiželjnom tonu: – Moj cilj u životu je jednostavan. Potpuno razumijevanje svemira. Oduvijek sam želio istraživati svemir – zaključio je Hawking.