HRVATICU SILOVAO MIKSEROM: Stravični detalji najmonstruoznijeg zločina u regionu

Stravičan zločin koji se 2012. godine dogodio u hrvatskom mestu Podstran, kada je student R. Š. skoro ubio dvadesetogodišnju djevojku brutalno je silujući, i dalje potresa čitav region.

Student R. Š. je uhapšen nakon zločina, a i poslije više od dvije godine od zločina, presuda za ovaj svirepi čin i dalje nije donijeta.

Ove sedmice su se u nastavku suđenja studentu R. Š. (23) suočili splitski i zagrebački vještaci. Oni nisu uspjeli da se usaglase u mišljenjima da li su djevojci teške povrede nanijete rukom ili mehaničkim sredstvom – tačnije mikserom.

Podsjetimo, djevojci su povrede nanijete dok je bila sama s R. Š., a u kuću je naknadno stiglo još mladića i djevojaka. Nakon što je uhapšen, kod R. Š. je izmjereno 1,44 promila alkohola u krvi i u odbrani je tvrdio da je odnos s devojkom bio dobrovoljan.

Žrtva, kojoj je hitnom ljekarskom intervencijom spasen život, ne sjeća se šta se dogodilo. Trenutno je u optužnici navedeno kako je R. Š. počinio pokušaj ubistva i obljubu bez pristanka. Krivično djelo pokušaja ubistva stavljeno mu je na teret nakon što su trojica splitskih veštaka utvrdila da su povrede djevojci nanijete mehaničkim sredstvom.

Međutim, tokom postupka sprovedeno je još jedno vještačenje i naloženo je Medicinskom fakultetu u Zagrebu, s kojeg je stigao nalaz kako je malo vjerovatno da su povrede nanijete mehaničkim rotirajućim sredstvom, odnosno mikserom. Prema zagrebačkim vještacima, povrede su vjerovatno nanijete rukom.

Isti takav nalaz napravili su i vještaci s Medicinskog fakulteta u Rijeci, piše Jutarnji.hr. To vještačenje sprovedeno je na zahtjev odbrane i plaćeno je u privatnom aranžmanu i ne koristi se kao dokaz. Splitski i zagrebački vještaci pozvani su na ročište kako bi pokušali da usuglase mišljenja radi donošenja odluke o krivici.

Ako bi se s velikom vjerovatnoćom utvrdilo da su ozljede nanijete rukom, onda će biti teško da se održi optužnica za pokušaj ubistva.

Za nanošenje tjeških telesnih povreda s trajnim posljedicama predviđena je kazna od jedne do osam godina zatvora, za pokušaj ubistva od pet do 15 godina zatvora, a za obljubu bez pristanka od jedne do deset godina.