“Imala sam nešto u stomaku, osjećala sam to…”: DOKTORI MISLILI DA JE TRUDNA, A ONDA JE DOŠLA TEŠKA ISTINA!

Žena, kojoj je stomak narastao i koja je trpjela jake bolove, uzela je sedam testova za trudnoću, prije nego što su ljekari otkrili da ima tumor jajnika. Louise Bryant je bila prestravljena kada su ljekari otkrili da ima tumor veličine lopte. 25-godišnjakinja je imala obilno krvarenje u trećem mjesecu prošle godine i već je uzela test koji je pokazao da nije u drugom stanju.

Nakon prvog, uzela je još jedan koji je također bio negativan, a bila je uvjerena da njeni simptomi, uključujući i otežano disanje, nemaju veze s trudnoćom.

No, zbunjeni ljekari su tražili od Louise da uzme još pet testova dok su pokušavali otkriti šta je uzrok njenih problema. Ona je i dalje bila u potrazi za odgovorima, a ultrazvuk je u petom mjesecu pokazao da ima malu cistu na desnom jajniku. Međutim, samo mjesec dana kasnije, otkriveno je da je ‘mala’ cista zapravo tumor veličine lopte.

Ljekari u bolnici u Kentu su na četverosatnoj operaciji uspješno uklonili tumor veličine 20 cm, kao i desni jajnik i jajovod. Biopsija je pokazala da je tumor nezreli teratom – rijetka vrsta tumora jajnika. Dalji testovi su pokazali da je operacija bila uspješna, ali Louise mora redovno na kontrole jer bi se rak mogao vratiti.

Operacija nije ugrozila njenu plodnost, pa se ona i suprug nadaju da će jednog dana proširiti porodicu.

– Bilo je nešto u mom stomaku, ali to nije bila beba nego tumor veličine lopte. Tumor je stvarao pritisak na pluća zbog čega sam teško disala. Kada pogledam unazad, svi simptomi su ukazivali na rak jajnika i drago mi je da sam bila uporna i od ljekara tražila odgovore.

– Bila sam 110 posto sigurna da nisam trudna, ali sam sedam puta napravila test. Ova vrsta raka je vrlo rijetka i to je razlog što su ga teško otkrili.

Sve je počelo s bolovima u stomaku, a kasnije se pojavilo i obilno krvarenje između mjesečnica. Onda su počeli i bolovi u leđima, kaže da je sve češće išla u WC, a izgubila je apetit.

Louise se nada da će sljedeći test za trudnoću biti pozitivan, a ženama savjetuje da budu uporne ako osjete da nešto nije u redu.

(Doznajemo.com)