Je li riješen misterij sela koje je usnulo zbog nepoznate bolesti?

Još 2013. deseci stanovnika kazahstanskih sela Kalachi i Krasnogorski, misteriozno je usnulo zbog misteriozne bolesti oko koje postoji mnogo teorija i niti jedna konkretna dijagnoza.

Ljekari nisu mogli ustanoviti šta je pogodilo 14 posto mještana koji su se osim na višednevni san požalili i na vrtoglavicu, umor, probleme s pamćenjem, a u nekim slučajevima i halucinacije.

Isključili su viruse i bakterijske infekcije kao što su meningitis, a naučnici u tlu i vodi nisu pronašli hemikalije koje bi objasnile ovu neobičnu pojavu.

Za sve je kriv obližnji rudnik… Ili možda nije

Lokalno je stanovništvo od samog početka za sve krivilo obližnji napušteni sovjetski rudnik urana, ali rudari iz obližnjeg Krasnogorskog koji su godinama radili u rudniku nisu imali slične probleme.

Ipak, kazahstanske su vlasti prošle sedmice obznanile da su stanovnici bili u pravu i da je za sve krivo curenje ugljičnog monoksida iz rudnika koji je napušten još ranih devedesetih.

No, neki smatraju da ipak nismo dobili zadovoljavajući odgovor.

Kako je sve počelo?

Podsjetimo, Ljubov Belkova bila je prvi zabilježeni slučaj ove bolesti. Sve se počelo događati u aprilu 2010. Isprva joj je dijagnosticiran ishemijski moždani udar, ali tada su i kod njenog komšije zabilježeni isti simptomi.

Nakon toga, broj oboljelih rastao je iz mjeseca u mjesec.

Neki ljekari tvrdili su kako je riječ o encefalopatiji kojoj se može pripisati dio simptoma, ali čak i ako je to zaista ispravna dijagnoza (neki ljekari tvrde da se radi o narkolepsiji, drugi o hroničnoj izmorenosti), svi se pitali što te simptome izaziva.

“Ne čini mi se kao da se radi o nekom poremećaju spavanja. Možda eventualno o blagom obliku encefalitisa. Većina njih brzo se oporavlja pa je možda riječ o virusu ili nekom tipu zagađenja jer nemaju groznicu”, govorio je profesor Jim Horne, stručnjak za poremećaje spavanja sa sveučilišta Loughborough.

Moguće je, ali postoje pitanja na koja nismo dobili odgovor

Claude Piantadosti, pulmolog sa sveučilišta Duke donekle se slaže s novom dijagnozom kazahstanskih vlasti jer ugljični monoksid zaista može izazvati neke od postojećih simptoma, ali ipak smatra da se ne radi o specifičnim simptomima.

Plinovi zaista mogu biti problem u rudnicima, ali ugljični monoksid je nusprodukt sagorijevanja, a rudnik urana nije u funkciji već decenijama. Je li rudnik aktivan?

Stručnjaci za ova pitanja također žele znati kako je toliko štetnog plina dospjelo u vazduh toliko brzo.

“Teško mi je povjerovati u ovo”, govori Robert Ferriter, stručnjak za sigurnost u rudnicima koji dodaje da je moguće da plinovi ostanu zarobljeni u zatvorenom prostoru, ali ne i da “doputuju” tako daleko bez da se rasplinu. Tim više jer potrebna je visoka koncentracija plina da izazove ovakve probleme.

Nadalje, vlasti su još u januaru izdale saopštenje u kojem stoji da u krvi oboljelih nisu pronađeni tragovi ugljičnog monoksida (iako, testovi mogu biti negativni ako je prošlo dovoljno vremena).

Preselit će stanovnike

Piantadosi tvrdi da za sve mogu okriviti i druge plinove kao ugljični dioksid, ali i da u nekim od navedenih slučajeva možemo govoriti i o psihološkoj komponenti.

U svakom slučaju, vlasti ne žele rizikovati pa su stanovnike oba sela odlučili preselili na drugu lokaciju (radi se o nekoliko stotina ljudi koji su tamo ostali živjeti nakon zatvaranja rudnika).