NAUKA DOKAZALA: Ova fotografija nas čini agresivnim, a evo i zašto! (FOTO)

Koliko puta ste čuli “tako je slatka, tako bih ga stisnula” dok neko gleda bebu ili štene, ili varijacije na temu ( mogla bih da je pojedem, mogao bih da je gricnem)

Ne, to ne znači da je osoba poludela. Ali da, misli doslovno. Pojesti bebu ili istisnusti život iz malog šteneta. Čak i ako toga nije svesna. Barem su tako pokazala nova istraživanja sa Univerziteta Yale.

Psihoterapeutkinje Oriana Aragon i Rebecca Dyer, sprovele su nekoliko istraživanja fenomena “slatke agresije”. Ispitanicima su prikazivali smešne fotografije ( npr. šteneta koji je pao dok je pokušavao da uhvati loptu), neutralne ( odraslog psa) i slatke ( u kojima su u prvom planu bile velike oči).

Ispitanici su ocenili kako su najviše gubili emotivno kontrolu i češće birali agresivne opise ( baš poput “tako slatko da bi ga stisnuo” umesto “slatko za poludeti).

Osim verbalne agresije, slatki prizori podstiču i fizičku. U drugoj studiji ispitanici su morali da gledaju isti set fotografija držeći pucketavu foliju ( onu u koju se zamotaju krhki uređaji kod transporta… )

Dok su gledali slatke slike, istisnuli su 120 mehurila, kod smešnih 80, a kod neutralnih 120.

Ostaje pitanje zašto, preslatke bebe bude agresivnost. S jedne strane to može da se uporediti s plakanjem od sreće, kada su osećaji jednostavno preintenzivni.

Međutim, antropolog Gwen Dewar ide korak dalje. Ispitanice, od kojih su neke bile novopečene mame, trebale su da mirišu različite mirise. Nekima je samo pustila placebo, odnosno običan zrak, a drugima miris novorođenčeta (s njihove odeće).

Skeniranja mozga pokazala su kako miris bebe aktivira centre u mozgu koji reaguju i na drogu, osećaj zadovoljstva i da, na omiljenu hranu.

Izvor: net.hr/BKTVNews

Foto: Ilustracija