NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA: “Moj mali sin je poginuo nakon što je na njega pala polica sa ladicama!”

Kupci švedske svjetski poznate industrije namještaja IKEA pozvani su da prestanu koristiti visoke garderobere i ladičare ove kompanije, dok isti nisu pričvršćeni na zid.

Ovo upozorenje stiglo je nakon što je najmanje dvoje djece, jedno staro dvije godine, a drugo 23 mjeseca umrlo u tragičnim nesrećama kada su ovi komadi namještaja pali na njih.

Američka državna komisija koja se bavi sigurnošću proizvoda za široku upotrebu (US Consumer Product Safety Commission – CPSC) potvrdila je ova dva slučaja, nakon čega je IKEA hitno ponudila 27 miliona setova za pričvršćivanje spomenutih njihovih proizvoda na zid.

Pokazalo se da se visoki garderoberi i ladičari mogu relativno lako prevrnuti, što za djecu, ako na njih padnu, može imati i fatalne posljedice.

It was found that the chests and dressers can pose a tipover hazard if not securely anchored to the wall.

Upravo to se dogodilo sa dvogodišnjim Currenom Collasom, koji je smrtno stradao u drugom mjesecu prošle godine. Na njega je pala polica se šest ladica i prikovala ga za krevet.

JaquelinisinMama Jaquelyn Collas sa sinom Currenom, koji je preminuo nakon što je komad namještaja kojeg je proizvela IKEA pao na njega. Ona kaže da je osjetila olakšanje nakon što je slučaj zvanično objavljen, kako bi barem drugi roditelji bili upozoreni

Slično se dogodilo i sa 23-mjesečnim djetetom iz Snohomisha (Washington, SAD), s tim da je u ovom slučaju u pitanju bila polica sa tri ladice.

Ukupno je prijavljeno čak 14 slučajeva u kojima su djeca zadobila povrede. Riječ je o relativno jeftinim komadima namještaja koji se u SAD prodaju od 2002. godine, po cijenama, preračunato, od 60 do 120 eura.

Predstavnica IKEA je kazala da kompanija namjerava raditi sa CPSC-om kako bi se našla rješenja za stabilniji namještaj, a potvrđeno je da je firma upoznata sa tri druga slučaja smrti od 1989. godine, a koja su povezana saprevrtanjem njihovih komada namještaja.

Prevod i adaptacija: Doznajemo.com/A.N.