NOVI RAT U EVROPI Predsjednik potvrdio: Vojska je u stanju pripravnosti, tenkovi poslani na granicu

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko naredio je raspoređivanje vojske te zemlje blizu Krima, kao i u Donbasu, i proglasio najviši stepen uzbune, prenose ruski mediji.

“Upravo sam održao sastanak sa čelnim ljudima naših odbrambenih agencija, kao i Ministarstvom spoljnih poslova… Naredio sam raspoređivanje svih vojnih trupa blizu administrativne granice sa Krimom kao i u Donbasu, i uveo najviše stanje uzbune”, napisao je ukrajinski predsednik na Twiteru.

Ranije danas je portparol ukrajinskih pograničnih službi Oleg Slobodijan upozorio da je Rusija “poslednjih dana poslala nove, moderno opremljene trupe na granicu Ukrajine i Krima”.

– Nedvosmisleno možemo da potvrdimo da Rusija postojeće trupe na toj granici zamijenjuje novim, savremenije opremljenim trupama – rekao je Slobodijan na brifingu, održanom u vrijeme rasta napetosti između Moskve i Kijeva.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je u srijedu Kijev da koristi terorističku taktiku u pokušaju da izazove novi sukob i destabilizuje Krim, koji je Moskva pripojila 2014. godine.

Putinova reakcija došla je nakon što je ruska obaveštajna služba FSB juče objavila da su “teroristi koje podržava zvanični Kijev pokušali da izazovu simultane napade na Krimu.

– Ukrajina se upustila u glupa i zločinačka djela. Rusija će na Krimu preduzeti dalje sigurnosne mjere – istakao je Putin.