Novinari došli na mjesto gdje je eksplodirala “majka svih bombi”, a ono što su tamo zatekli iznenadilo je planetu

Prije 11 dana Amerikanci su na istoku Afganistana bacili gigantsku bombu sa 11 tona eksploziva.

Cilj ‘majke svih bombi’, kako je još nazivaju, bio je da uništi kompleks tunela koji koristi vojska Islamske države.

Međutim ni poslije desetak dana od eksplozije nije poznato koliko je džihadista ubijeno.

Afganistanske vlasti tvrde da je ubijeno stotinjak pripadnika ID, ali te informacije Amerikanci nisu mogli potvrditi. Po prvi put posle napada na mjesto detonacije su stigli i novinari, a reporter Reutersa izvještava da nije mnogo toga vidio.

Na mjestu pada razorne bombe vidi se spaljena zemlja i drveća, i razbacane cigle, međutim nema kratera , a neki tuneli koje su koristili teroristi ostali su netaknuti.

Dokaza o eventualnim žrtvama nema. Službenici američke vojske tvrde da nisu mogli ranije da pozovu novinare jer su morali da očiste to područje od preostalih terorista ID i talibana.

Nekoliko stotina metara dalje od udara, Afganistanci su proučavali podzemne tunele koje su koristili vojnici ID. Ulaz u tunel je toliko mali da čovjek prosječne visine jedva može da uđe unutra, a po cijelom kompleksu bili su razbacani električni kablovi, jastuci, tepisi, muška odjeća.

Afganistanci kažu da je jedna pećina isključivo bila rezervisana za zarobljenike, ali da je u trenutku napada bombom bila prazna.

Amerikanci naglašavaju da ih ne zanima koliko je džihadista ubijeno u napadu, već da im je cilj bio da unište podzemni kompleks tunela i očiste područje od mina. To je potvrdio i američki ministar obrane James Mattis koji je doputovao u Afganistan.

Zvaničnici američke vojske procjenjuju da u Afganistanu djeluje između 600 i 800 boraca ID.

Međutim, Afganistanci naglašavaju da su od Bagdadijevih fanatika veći problem talibani koji su bili i ostali najdominantnija militantna grupa u Afganistanu. Uostalom, prošle sedmice su na sjeveru zemlje u vojnoj bazi ubili 140 vojnika. Vjeruje se da je to bio najsmrtonosniji napad terorista još od 2001. kada su talibani svrgnuti sa vlasti.

Reporteri koji su došli u Nangarhar tvrde da je teško odrediti i mjesto pada bombe, jer nema nikakvog kratera, ali sudeći po iskrivljenom i spaljenom drveću može da se zaključi da je ‘razarajući talas vreline’ sve spržio.

Autor: Reuters