OPREZ: Ove zemlje će vas kazniti u tren oka ukoliko uradite neku od ovih stvari!

Konzumiranje hrane u blizini crkve, žvakanje žvakaćih guma u podzemnoj željenici, hranjenje golubova ili nošenje bikinija – samo su neke od aktivnosti zbog kojih kao turisti možete biti kažnjeni u stranim zemljama.

Stoga, preporučljivo je informisati se o zemlji u koju putujute i njenim običajima i zakonima. Zbog toga britansko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je listu bizarnih zakona širom svijeta u nastojanju da navede turiste da preuzmu veću brigu o lokalnim zakonima tijekom putovanja u inozemstvo.

Tako je naprimjer u Barseloni protuzakonito hodati golih prsa ili pak u bikiniju bilo gdje, osim na gradskim plažama. Posjetiteljima u Veneciji zabranjeno je hraniti golubove, dok u Firenci možete dobiti paprenu novčanu kaznu ukoliko jedete u blizini crkve ili javne zgrade.

Turiste u Nizozemskoj upozoravaju se da, uprkos nizozemskim liberalnim zakonima po pitanju droge, ipak mogu biti uhvaćeni ukoliko budu pronađeni pod utjecajem narkotika bilo gdje osim na nekoliko posebno određenih mjesta.

Još jedna zemlja u kojoj turisti moraju biti oprezni po pitanju supstanci koje nose je Japan, gdje je zabranjen određeni broj sprejeva za nos jer sadrže tvar pseudoefedrin. U Nigeriji protiv zakona uvoziti je mineralnu vodu, a oni koji putuju na Tajland smiju uvesti najviše 200 cigareta.

Singapur je poznat po svojim drakonskim propisima, a britansko Ministarstvo vanjskih poslova ističe kako treba imati na umu da je tamo zabranjeno žvakati žvakaće gume u gradskoj podzemnoj željeznici.

Možda najčudnije od svega je pravilo na Barbadosu, gdje je zabranjeno nositi kamuflažnu odjeću, pa tako čak i djeca mogu biti kažnjena ukoliko nose vojnički stil. Naglašava se i kako se turisti izlažu riziku ukoliko se u konzervativnim zemljama odijevaju preležerno ili pak krše vjerske norme.

Posjetitelji na Maldivima ne smiju praktikovati vjerske običaje osim islamskih, a na Fidžiju se ne smije sunčati u toplesu. U tajnovitoj Saudijskoj Arabiji zabranjeno je fotografisati vojna postrojenja ili vladine zgrade, uključujući i palače.