Ove stvari sa bankomatom, telefonom i automobilom mogu vam spasiti život, a vi ih SIGURNO NE ZNATE!

Informacije koje vam donosimo ne zna 95 odsto ljudi, a mogu vam, i bukvalno, spasiti život!

1. AKO VAS JE IKADA LOPOV ILI NEKO DRUGI PRISILIO DA PODIGNETE NOVAC NA BANKOMATU

Unesite svoj PIN naopako.

Tako, ako je vaš PIN 1254, vi unesite 4521.Bankomat će vam dati vaš novac, ali će to automatski prepoznati kao poziv upomoć i alarmiraće policiju, a da to lopov ne zna.

Ta opcija postoji na svim bankomatima, ali mnogi ljudi to ne znaju,piše Kurir.

2. KAKO VAM MOBILNI TELEFON MOŽE POMOĆI U VANREDNIM SITUACIJAMA

Mada zvuči nevjerovatno, vaš mobilni telefon vam može spasiti život, ili barem živce, u nekim situacijama, evo i kako:

KAKO BILO GDJE U SVIJETU POZVATI HITNU POMOĆ, POLICIJU…

Jedinstveni broj za vanredne situacije koji se sa mobilnog telefona može pozvati bilo gde u svetu je 112. Ukoliko se nađete izvansignala vaše mreže, a u pitanju je vanredna situacija, pozovite 112 i vaš telefon će tražiti bilo koju postojeću mrežu na mjestu gde se nalazite. Potom ćete na displeju vidjeti brojeve hitnih službi za područje u kojem se nalazite.

Zanimljivo je: broj 112 možete birati čak i kada je tastatura na vašem telefonu zaključana! Probajte i sami!

3. KLJUČEVI ZA DALJINSKO OTVARANJE AUTA SU VAM OSTALI ZAKLJUČANI U AUTU

Ovo se mnogima od nas već dogodilo, a postoji jednostavan trik da riješite problem. Ako zaključate ključ od auta u autu, a rezervni ključ imate kod kuće, uradite sljedeće:

Nekoga ko je u kući sa vašeg mobilnog telefona zovnite na njen-njegov mobilni. Vaš mobilni držite 30-tak centimetara od vrata vašeg auta. Osoba u vašoj kući treba da drži u ruci ključ vašeg auta blizu svog mobilnog telefona i da pritisne dugme za otključavanje. Vaš auto će se otvoriti.

Udaljenost uopšte nije bitna, važno je samo da na mobilni pozovete osobu kod koje je rezervni daljinski ključ za otvaranje vašeg auta.

4. KAKO POTPUNO ONEMOGUĆITI KORIŠTENJE MOBILNOG TELEFONA AKO GA NEKO UKRADE

Prvo morate znati serijski broj vašeg mobilnog. Da biste saznali koji je to broj, ukucajte * # 0 6 # i na displeju će se pojaviti 15-cifreni broj. Ovaj broj je jedinstven za vaš aparat. Zapišite taj broj i čuvajte ga na sigurnom. Ako vam neko ukrade telefon, pozovite vašeg operatera, izdiktirajte serijski broj, i operater će moći blokirati vaš telefon, koji će biti potpuno beskoristan čak i ako lopov promjeni sim-karticu. Iako vjerovatno nećete dobiti nazad vaš telefon, barem ćete znati da kradljivac od njega nema ništa.

Kada bi svi ovako postupali, dalje krađe mobilnih ne bi imale svrhe.