Planirate putovati, evo šta sve možete prenijeti preko granice….

Ako ovog ljeta krenete preko bilo koje granice iz BiH, ponijeti nikako ne smijete meso (pa i u sendvičima) ili mliječne proizvode, dok su voće, povrće, slatkiši, kao i hrana za bebe i kućne ljubimce dozvoljeni, ali u ograničenim količinama.

Takozvanim “paradajz turistima”, koji su punili gepeke raznoraznim prehrambenim proizvodima, je odzvonilo, jer su na granicama pooštrene kontrole.

U Carinskoj upravi Hrvatske rekli su da do sada nisu imali problema sa putnicima koji dolaze iz BiH.

”Putnici nam vrlo često šalju pitanja prije polaska na odmor, informišu se o tome šta mogu ponijeti i nema problema prilikom carinskih kontrola” – istakli su carinici, piše Zenicablog.com.

Na njihovoj internet stranici istaknuto je uputstvo o sadržaju ličnog prtljaga, na osnovu koga putnici mogu saznati da sa sobom mogu ponijeti i hljeb, kolače, keks, čokolade i tjesteninu, ali samo u količinama za ličnu upotrebu, dok je unos mesa i mlijeka strogo zabranjen.

Ista pravila važe i za sve koji su uplatili ljetovanje u Grčkoj. Bez obzira na to što Crna Gora još nije dio “evropske” porodice, Uprava carine je odredila limite kada je riječ o unosu hrane i pića na teritoriju ove zemlje.

”Putnici mogu da unesu svježe voće i povrće, osim krompira, ukupne težine do pet kilograma, zatim kilogram sušenog voća, isto toliko kafe, pet litara flaširane vode i litar alkoholnog pića” – navedeno je u Uputstvu za putnike koje je dostupno na stranici Uprave carine Crne Gore.

I dok je sezona godišnjih odmora za nekolicinu turista iz Srbije počela neslavno oduzimanjem jaja, zaleđenog mesa i punjenih paprika na granici sa Grčkom, turisti iz BiH, sudeći po komentarima u turističkim agencijama, mnogo pažljivije pakuju kofere.

Novac

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je u preporukama za putovanje navelo da državljani BiH koji putuju u zemlje EU i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma, osim biometrijskog pasoša, treba da posjeduju između 35 i 70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU.

U preporukama je navedeno i da putnici moraju imati pasoše koji važe najmanje tri mjeseca (u nekim državama i šest mjeseci) od datuma planiranog boravka.

Šta smije preko granice?

Hrvatska ( EU )

5 kg voća i povrća

2 kg hrane za bebe

40 cigareta ili 50 g duhana drumskim putem

200 komada cigareta avionom ili brodom

250 g duhana avionom ili brodom

2 l pića sa manje od 22 posto alkohola

1 l pića sa više od 22 posto alkohola

Hljeb, keks, čokolade, tjestenina

2 kg hrane za kućne ljubimce

Crna Gora

5 kg voća i povrća

1 kg suhog voća

1 kg kafe

5 l flaširane vode

1 l alkoholnog pića

Šta NIKAKO ne smije preko granice?

Meso i proizvodi od mesa

Mlijeko