POTRESNO PISMO OCA ČIJA SE KĆI UBILA: “Silovali su je i snimali pa sve objavili na internetu. Ta je snimka dobila hiljade lajkova”!

Nakon tragične sudbine Tiziane Cantone, 31-godišnje Italijanke koja je sebi oduzela život nakon što je njen intimni video objavljen na društvenim mrežama, saznali smo za još jedan sličan slučaj, koji je potresao Italiju. Riječ je o 14-godišnjoj Carolini Picchio koja je počinila samoubistvo u januaru 2013. godine jer je saznala da je snimka se*sualnog zlostavljanja u kome je bila žrtva završila na Facebooku. Sada, nakon što se ubila Tiziana Cantone, oglasio se Carolinin otac, piše “Net“…

Samoubistvo kćeri

“Ja sam tata Caroline, one krasne djevojke koja nedostaje i meni i cijelom svijetu od one kobne noći u januaru 2013. godine. Moja je kći imala tek 14 godina, a ubila se jer su je se*sualno zlostavljali mladići tek nešto malo stariji od nje te sve to snimili i objavili na internetu. Sjećam se dobro te noći, jer sam otišao po nju. Ujutro mi je rekla da se uopšte ne sjeća što je radila prošle večeri.

Moja mala zvjezdica nije bila svjesna ničega. No, nakon nekoliko dana je saznala. Bacila se s balkona nakon što je vidjela 2.600 “lajkova”, uvrede i vulgarnosti što je po njoj ispovraćao anonimni svijet s mreže. Ali, volio bih da razgovaramo o onima koji su odgovorni. Oduzeli su joj svijest i malo se zabavili. Ko zna, možda je to njima to izgledalo sasvim normalno.

Još i danas, nakon njihovih priznanja, pitam se: da li su zaista bili svjesni podlosti onoga što rade? Izražena spoznaja nije uvijek stvarna i zato već mjesecima inzistiram da pokažu duboko kajanje, kao što su to i rekli na sudu.

Sudski epilog

Dobili su uslovne kazne umjesto zatvorskih. U redu. Ako su procesuirali vlastitu krivnju, bilo bi dobro da to podijele s mladima u školama. Kada bih čuo da iskreno govore o zlu što su ga učinili bio bih siguran da su to zaista i shvatili.

Kada na ovako tragičan način izgubiš kći trebaš pronaći motiv da svako jutro ustaješ iz kreveta. Ja tri mjeseca nisam imao snage ni otvarati oči. Nakon toga sam sebi rekao da Carolina ne smije ostati samo jedna crtica u crnoj hronici, na koju se zaboravlja nakon čitanja. Zato danas živim za sve Caroline koje ne poznajem i koje se, na žalost, i u ovom trenutku nalaze s druge strane interneta.

Zakonski prijedlog o spriječavanju maltretiranja na internetu

Živim kako bih stvorio antitijela, za bolje društvo. Zalažem se za zakon kojim bi se uvela prevencija zlostavljanja na internetu, što ga je prva potpisala Carolinina bivša učiteljica iz muzičkog, senatorica Elena Ferrara. Naš nacrt zakona odnosi se samo na maloljetnike. Ostvarili smo i kontakte s Twitterom, Facebookom i Googleom te mnogima drugima kako bismo olakšali uklanjanje sadržaja koji maloljetnicima štete s društvenih mreža.

Međutim, neko naš zakonski prijedlog želi proširiti i na punoljetne osobe pa se bojim da će to imati loše posljedice na dostupnost društvenih mreža u cjelini. Predvidjeli smo i protokol postupanja za slučajeve zlostavljanja na internetu kao i centar za prevenciju, koji je osmislio profesor Luca Bernardo. On bi uključivao i škole. Već je sve pripremljeno, ali nema pomaka jer nedostaje sredstava. Zato svima od kojih mogu dobiti pomoć poručujem: slušajte svoje srce i cijenite napore jednog oca jer to čini u ime svoje kćeri koje više nema.

Primjer za budućnost

Ovo radim zbog svoje Caroline budući da ono što se dogodilo mora imati bar nekakvog odjeka u budućnosti. Nema dana da ne mislim na nju, a gotovo svake noći mi dolazi u san. Vidim je i sad, ovdje, kako piše oproštajno pismo. Iako je otišla, zauvijek je ovdje. Upravo zbog nje svakog jutra ustajem”, napisao je na kraju Carolinin otac u pismu što ga je objavio list “Corriere della sera”.

(Net.hr)