Riješena misterija stara 350 godina: Zašto se klatna satova na istom zidu uvijek njišu usklađeno?

Naučnici su se prihvatili rješavanja tajne stare više od tri vijeka – zašto se klatna zidnih satova postavljenih jedan pored drugoga automatski sinhronizuju – i došli do zaključka da su razlog tome zvučni impulsi.

Holandski fizičar Christiaan Huygens 1665. godine je zapazio neobičnu pojavu: kretanje klatna satova obješenih na isti zid je usklađeno. Bez obzira na početni položaj, klatna se postavljaju u “suprotnu fazu” – dok jedno klatno ide nalijevo, drugo ide nadesno.

Misterij je dugo bio neriješen. No naučnici s lisabonskog sveučilišta objavili su u četvrtak u časopisu Nature zaključak svog istraživanja u kojem tvrde da zvučni impulsi – zvučni val je prijenosnik energije – mogu prelaziti s jednog sata na drugi i tako ih navesti da se usklade.

Naučnici su potvrdili svoj teorijski model pomoću dva sata s klatnom postavljenih na aluminijsku gredu pričvršćenu na zid.

Rezultat: promjena brzine kretanja klatna povezana je s nastankom zvučnih impulsa.

“Osim što je odgonetnulo staru tajnu, ovo otkriće otvara put razumijevanju drugih tipova oscilatora, poput elektroničkih”, rekao je za AFP jedan od autora istraživanja Luis V. Melo.