Silovalo me 50 vojnika dnevno, izgubila sam vid, sluh i zube zbog batina!

“Žena za utjehu”. Tako su oslovljavali seksualne robinje koje su tokom Drugog svjetskog rata služile da zadovolje japanske borce. Silovanja, brutalnost, batine, prijetnje, omalovažavanje, pa i se*s sa 50 vojnika dnevno bila je svakodnevica ovih žena kojih je, kako se procjenjuje, u to vrijeme bilo čak 200.000.

Jedna od njih je i Le Ok-seaon (87) koja je u bordelu za japanske vojnike završila kada joj bilo svega 15 godina. Ona je oteta nasred ulice i odvedena u bordel koji je bio smješten u mjestu Janjin u okupiranoj Kini.

– Nisam mogla da se pomjerim. Stavili su me sutradan u automobil i odveli negdje. Bila sam vrlo mlada, imala sam svega 15 godina, ali tamo je bilo i mlađih djevojaka od mene. Sve smo dobile naredbu da dnevno moramo da “opslužimo” i po 40-50 vojnika – gorko se prisjeća Le.

Nesrećne djevojke bile su predmet iživljavanja brutalnih vojnika koji su nerijetko batinama, uvredama i prijetnjama iskazivali svoju nadmoć, piše Blic.

Posljedice svakodnevnog batinjanja i dan danas osjeća iako je prošlo više od 80 godina. Kaže da najviše pamti one koje je dobila kada je uspjela da pobjegne, ali su je pronašli i vratili.

U vojničkim kampovima kao Žene za utjehu “radile” su i djevojčice. Na fotografiji je mlada Kineskinja iz jednog od tih kampova u razovoru sa američkim vojnikom (slika na naslovnici).

– Izgubila sam vid, sluh i zube zbog neprestanih batina. Tada sam dobila batine od kojih i dan danas imam ožiljke – grcajući opisuje nesrećna žena koja kaže da je bila zarobljena sa još pet žena koje su proživljavale istu sudbinu.

– Mnoge žene nisu izdržale i oduzimale su sebi živote davljenjem ili vješanjem. Red je da malo nas kojima je mučenje obilježilo život dobije zasluženu pravdu – priča Le.

Japanska vlada prošle godine je odlučila da preispita izvinjenje koje je 1993. godine seksualnim robinjama dao glavni sekretar vlade Johei Kono.

Japanski predsjednik vlade hladnokrvno je izjavio da im zvanična država ne duguje izvinjenje jer nisu imali “nikakve veze sa tim slučajevima”. Upravo to je i razlog što je 12 žena odlučilo da na sudu potraže pravdu i makar skinu ljagu sa svog imena budući da su optužene da su lažljivice.