ŠOKANTAN SLUČAJ U TUZLI: Devojčica došla na porod, lekari zaprepašteni njenim godinama!

Četrnaestogodišnja djevojčica sa područja Tuzlanskog kantona najmlađa je porodilja na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla u 2015. godini. Na porodiljski stol je, bukvalno govoreći, stigla iz školske klupe, ali nije jedina koja je u prošloj godini postala majka, a da nije stekla punoljetstvo.

Od 3.674 obavljena porođaja u prošloj godini na UKC-u Tuzla, čak 118 porodilja ili 3.2 posto bile su maloljetnice. O šokantnim statističkim podacima razgovarali smo za dr. Suadom Tinjić, specijalistom za ginekologiju i akušerstvo u ginekološkoj poliklinici „Korak do života“, koja kaže kako je procenat od 3 ili 4 posto maloljetnih porodilja sam po sebi strašan.

– Godinama imamo izražen problem sa prilično velikim procentom maloljetnih djevojaka koje rađaju neželjenu i neplaniranu djecu. Takve trudnoće su izuzetno rizične, jer djevojčice ili djevojke, u ginekološkom smislu, nisu još uvijek formirane, a nisu ni psihofizički spremne za majčinstvo. Sretno djetinjstvo je onog djeteta koje se rađa na radost oba roditelja – ističe dr. Tinjić.

Nije poznat broj mladih koji ima nezaštićene spolne odnose. Međutim, procenat onih koji koriste kontraceptivna sredstva je minoran u poređenju sa mladima iz razvijenih zemalja.

– Prema dosadašnjim statističkim pokazateljima u BiH između dva i pet posto mladih koriste kontraceptivna sredstva, dok je taj broj u razvijenim zemljama oko 85 posto. Zato imamo izuzetno veliki procenat maloljetnica koje prekidaju trudnoću ili se, ipak, odluče na rađanje – kaže dr. Tinjić.

U prošloj godini broj na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla obavljeno je 3.674 poroda. Najmlađa porodilja rođena je 2001., a najstarija 1972. godine. Statistički gledano rođeno je za oko 500 djece manje u odnosu na 2014. godinu, a rekodrni dani bili su 21. jul i 11. septembar kada je obavljeno po 19 porođaja.

Planiranje porodice izučavati u školama

Nikola Čiča, direktor Prosvjetno-pedagoškog zavoda TK, napominje kako u školama na ovom području ne postoji predmet sek*ualnog vaspitanja.

– Imali smo neke preliminarne razgovore, ali nikada nije pokrenuta takva inicijativa. Uvođenje novih predmeta je u nadležnosti resornog ministarstva – kaže Čiča.

Međutim, dr. Suada Tinjić smatra kako se planiranje porodice treba izučavati u školama.

– Zaista nam nedostaje dijaloga, kumunikacije, svijesti, pa ako hoćete i kulture o redovnom odlasku na ginekološke preglede. Mladi se moraju konsultovati, moramo ih naučiti da koriste kontraceptivna sredstva. Adolescenta trudnoća je visoko rizična, ali se postavlja i pitanje kakva će biti život takvog djeteta i majke koja nije završila školovanje i svoja egzistencijalna pitanja – zaključuje dr. Tinjić.

Od Dejtona do danas prepolovljen broj poroda

Rekordan broj poroda na Klinici za ginekologiju i akušerstvo nakon agresije na BiH ubilježen je 1996. godine kada je rođeno 6.912 beba. Dvije decenije kasnije broj poroda je faktički prepolovljen, a mladi bračni parovi sve rijeđe se odlučuju na rađanje više od jednog djeteta.

(avaz.ba)