SPREMITE SE ZA VEČERAS: Evo šta će se dogoditi!

U noći između 12. i 13. avgusta dogodiće se svemirski godišnji fenomen za koji astronomi ističu da će biti poseban… U trenutku kada ovaj „svemirski vatromet“, koji će biti vidljiv širom svijeta, bude dostigao vrhunac, nebo će parati i do 100 zvijezda padalica na sat. Srećna okolnost za ljubitelje ovakvih pojava je i ta što će Mjesec biti u novoj, odnosno najtamnijoj fazi, te svojim odsjajem neće remetiti posmatranje, napominju stručnjaci, prenosi AFP.

„Biće to pravi spektakl ove godine. Bićemo u prilici da vidimo mnogo više nego obično“, izjavio je astronom Morgan Holis s britanskog Kraljevskog astronomskog društva.

Meteorska kiša koja redovno zapljusne nebo između 23. jula i 20. avgusta potiče od repa komete Svift Tatl koja obiđe krug oko sunčevog sistema za 130 godina, ostavljajući za sobom oblak meteorida.

Dok Zemlja kruži oko Sunca, ova „zrnca“ prodiru u atmosferu brzinom od oko 60 kilometara u sekundi i sagorijevaju u njoj.

Perseidi su poznati i pod nazivom „Suze svetog Lorenca“ jer padaju u vrijeme kada se obilježava dan ovog irskog katoličkog sveca (10. avgust).

Izvor: Nacionalna geografija