TERORISTI PLANIRAJU UDARE NA PLAŽE: Ovdje nikako nemojte ljetovati!

Nakon što je objavljeno kako je izgledno da su iduća meta terorista plaže, britanski mediji objavili su popis zemalja kojima, prema procjenama ministarstvo vanjskih poslova i tajnih službi, prijeti rizik od terorističkih napada.

Zemlje su svrstane u četiri skupine – one niskog, umjerenog, visokog i vrlo visokog rizika. Za svaku, ministarstvo nudi i analizu, no čak i kod onih umjerenog rizika navodi kako postoji “velik rizik od napada na britanske državljane od strane skupina i pojedinaca motiviranih sukobima u Iraku i Siriji”, prenosi Mirror.

Španija – razina opasnosti: visoka

Više od 12 miliona Britanaca posjećuje Španjolsku svake godine, a najčešća odredišta su Menorca, Ibiza, Majorca i Coste Del Sol. Unatoč terorističkim napadima koje je ova zemlja trpjela u prošlosti, novi teroristički val, Španjolsku je zaobišao. No razina rizika u ovoj je zemlji ipak označena kao visoka jer su upravo u ljetovalištu na Majorci nedavno uhićeni suradnici ISIS-a. Turisti su stoga upozoreni da se čuvaju i ne upuštaju u rizično ponašanje.

Njemačka – razina opasnosti: visoka

U Njemačkoj je razina opasnosti označena kao visoka. Svake godine, Njemačku posjeti oko dva miliona Britanaca. No u zadnje je vrijeme povećana prisutnost policija na poznatim turističkim lokacijama i u javnom prijevozu. Njemačku se povezuje s vrlo velikim brojem muslimana, ali ne i džihadista. Ipak, napadi u Kolnu pokazali su kako tamošnji muslimani nisu toliko dobro integrirani u društvo.

Belgija – razina opasnosti: visoka

Nakon posljednjih terorističkih napada, razina opasnosti za ovu zemlju i dalje je visoka. U eksplozijama koje su pogodile glavni grad Bruxelles, poginule su 32 osobe, a ozlijeđeno ih je više od 300. I prije napada procjenjivalo se kako je najveća koncentracija islamista upravo u zemlji evropske prijestolnice.

Francuska – razina opasnosti: visoka

S obzirom da je i Francuska nedavno pretrpjela terorističke napade, razina opasnosti u ovoj je zemlji ocijenjena kao visoka. Osobito zato što se najavljuju i novi. Prošle godina u napadima u Parizu poginulo je 130 ljudi, a ozlijeđeno je njih 368. U vrijeme napada, u Francuskoj je već bio proglašen viši stupanj opasnosti zbog pucnjave na redakciju Charlie Hebdo. Građane Francuske i sve posjetitelje zato se upozorava da budu oprezni i imaju razumijevanja za određene smetnje u odvijanju javnog prijevoza ili promjene u prometnoj regulaciji.

Italija – razina opasnosti: visoka

Popularne turističke destinacije u Italiji, označene su kao relativno opasne. No turiste se upozorava na malu mogućnost ‘domaćeg terorizma’ za kojeg su odgovorni razni ekstremisti i separatističke grupa.

Danska – razina opasnosti: umjerena

Prošlog februara, u pucnjavi u blizini Kopenhagena ubijene su dvije osobe, a još petorica policajaca su ozlijeđeni u napadima koji se povezuju s terorizmom. Turisti se pozivaju na umjeren oprez. Također, Danska je tranzitna zemlja za brojnu emigraciju iz Švedske.

Grčka – razina opasnosti: umjerena

U Grčkoj postoji umjerena opasnost od terorističkih napada pa se turisti upozoravaju da pojačaju oprez u velikim turističkim središtima. Posljednjih se godina dogodilo nekoliko eksplozija i pucnjava u trgovačkim centrima, vladinim zgradama i institucijama. Osim toga, Grčka je članica EU najbliža poprištima sukoba na Bliskom istoku.

Hrvatska – razina opasnosti: umjerena

Hrvatska je označena kao umjereno opasna zemlja. To znači da ne prijeti izravna opasnost od terorističkih napada. Kako procjenjuje ministarstvo, “Napadi, iako malo vjerojatni bili bi neselektivni, na mjestima u kojima su česti stranci”

Portugal – razina opasnosti: niska

Više od dva miliona Britanaca svake godine posjećuje ovu zemlju koja je označena kao zemlja niskog rizika. No svejedno postoji mala opasnost od terorizma. Također, turisti se upozoravaju na opasnost od džepara i drugih kradljivaca.

Egipat – razina opasnosti: vrlo visoka

Britanske sigurnosne službe procjenjuju da je opasnost u Egiptu prilično visoka i to pogotovo u popularnoj turističkoj destinaciji Sharm el-Sheikh. Stranci su i u prijašnjim napadima bili meta, a i da je je prisutna opasnost od otmica, pogotovo u udaljenim predjelima.

Prošle je godine, navode britanski mediji, otet jedan Hrvat, Tomislav Salopek, te nedugo zatim i ubijen. Za njegovo ubojstvo odgovornost su preuzeli teroristi. Prije šest mjeseci, avion na letu prema Rusiji srušio se na Sinaju pri čemu je poginulo svih 224 putnika i članova posade. Vlasti stoga upozoravaju da je Egipat iznimo opasan, da za terorističke napade nema najave, a najaktivnija teroristička grupa u toj zemlji je Ansar Bayt al-Maqdis.

Tunis – razina opasnosti: vrlo visoka

U toj je zemlji trenutno na snazi stanje opće opasnosti zbog samoubilačkog napada na policijski autobus u oktobru prošle godine. Osim toga, teroristi su prošlog srpnja zapucali i na hotel u Port El Kantaoui i pritom ubili 38 ljudi. Turisti se stoga pozivaju na pojačan oprez, da se drže samo provjerenih destinacija s osiguranjem, ili da uopće niti ne putuju u Tunis.

Turska – razina opasnosti: visoka

Razina opasnosti u ovoj zemlji je također označena kao visoka, iako su dosad teroristi pokazali da su im meta vladine zgrade i uredi a ne turisti. Putnicima se savjetuje da izbjegavaju velike grupe ljudi poput demonstracija i raznih drugih velikih okupljanja.

(Net.hr)