UPOZORENJE: Žene će prestati da rađaju zbog ovog leka!

Ovaj lekar naglašava da je rađanje postalo suviše uslovljeno lekovima, u toj meri da žene uskoro bez njih neće moći da se porode.

Jedan od vodećih francuskih ginekologa, Mišel Oden (84), upozorava kako ženama preti vrlo realna mogućnost da izgube sposobnost rađanja prirodnim putem.

U knjizi “Da li nam trebaju babice?”, Oden navodi da porođaj danas u proseku traje dva i po sata duže nego pre 50 godina, kao i da se sve veći broj žena porađa pomoću lekova i hirurgije, piše britanski Telegraph.

“Za mene, to predstavlja znak da žene gube sposobnost rađanja”, rekao je francuski ginekolog, dodajući da je sve manje žena koje se porađaju prirodnim putem, a sve više carskim rezom.

Oden je naročito kritikovao korišćenje sintetičkog oksitocina koji, po njemu, umanjuje sposobnost žena da prirodno proizvodi taj hormon.

Ovaj hormon izaziva kontrakcije materice tokom porođaja i ima glavnu ulogu u toku dojenja. Oden kaže da strahuje da bi procesom evolucije moglo da dođe do nestanka fizioloških funkcija koje se ne koriste, kao i da bi žene u budućnosti prestale da proizvode oksitocin.

“Ubeđen sam da proizvodnja ljudskog oksitocina, hormona ljubavi, od presudnog značaja za porođaj i vezivanje, vremenom slabi. Budućnost ljudske rase i sposobnosti rađanja su u opasnosti“, upozorava Oden.

(SrbiaDanas)