Uz primenu ova 4 testa nikada više nećete grešiti pri odabiru savršene lubenice!

U letnoj sezoni omiljena na stolu brojnih je osvežavajuća i zdrava lubenica. I dok spolja omiljena lopta izgleda sveže, često se dogodi da nas nakon kupovine i sečenja sadržaj potpuno razočara. Otkrivamo kako izbeći greške pri odabiru lubenice i kako prepoznati svežu!

lubenica

Lubenica presečena napola koja služi kao uzorak za gledanje u trgovinama nikada ne bi trebala da bude jedino merilo za kupovinu čitave lubenice. Neupućenost u pravila odabira neretko se završi razočaranjem nakon što lubenicu donesemo kući i isprobamo. No, uz nekoliko pravila lako ćete među gomilom zelenih lopti pronaći onu sočnog sadržaja:

1. Šare na lubenici odaju njenu starost, stoga uvek birajte onu sa svetlijim šarama, jer takve su zrelije i samim time ukusnije i sočnije. Osim toga strana na kojoj je lubenica ležala na zemlji treba da bude žute boje, bela ili svetlozelena boja znak su nedovoljno zrelog ploda.

2. Obratite pozornost na težinu lubenice, ukoliko je za veličinu neočekivano lagana znači kako je njen sadržaj suv i nema dovoljno soka.

3. Ukoliko lubenica ima peteljku i ona vam može biti merilo svežine, naime zavinuta peteljka znak je zrelog i svežeg sadržaja.

4. Zvuk sočne lubenice trebalo bi da odzvanja, zato je uzmite u ruke i člankom prsta kuckajte po njoj sa svih strana, ukoliko je zvuk tup ne kupujte.

Izvor: Zadovoljna.hr

Foto: Pixabay