VIDEO Dječak je pitao Alija što će biti kad prestane boksati… Odgovor legende sve je naježio

Svijet je u subotu ujutro obišla tužna vijest. Bivši svjetski prvak u teškoj kategoriji i legendarni boksač Muhammad Ali umro je u petak u dobi od 74 godine. Jedan od najboljih sportaša svih vremena umro je u bolnici u Phonixu, gdje je proveo posljednja dva dana, rekao je NBC-u glasnogovornik obitelji Bob Gunnell.

Trostruki svjetski prvak u teškoj kategoriji godinama se borio s Parkinsonovom bolesti koja mu je dijagnosticirana 1984., tri godine nakon što se povukao iz boksa.
Bolest se često povezivala s traumom glave, a Aliju se stanje zadnjih godina dodatno pogoršalo pa je pojavljivanje u javnosti sveo na minimum.

Ali je u karijeri imao ukupno 61 profesionalni meč. Od toga je pobijedio u 56 nastupa, uz 37 pobjeda nokautom. Nije imao niti jednu neriješenu borbu, te je zabilježio 5 poraza.

Potresna vijest dirnula je generacije koje su se divile velikanu, a internet je preplavljen reakcijama, porukama sjećanja i Alijevim trenucima za vječnost.

Jedna od zasigurno najljepših sjećanja je intervju koji je Ali dao ESPN-u, a u kojem je na pitanje dječaka iz publike ‘Što će napraviti kad prestane boksati’, u svom stilu ispričao svoju životnu filozofiju.

“Kad se povučem iz boksa? Stvarno ne znam… Ali želim ovdje reći nešto što će dosta ljudi možda natjerati da se zamisle. Život ne traje tako dugo, a kad malo razmislite, ako imate 30 godina, osam ste prepavali. Koliko ste vremena putivali u 30 godina? Od kuće do posla, u školu, u druge gradove, države, crkvu… To su još dvije godine. Znači – osam godina spavanja i dvije godine putovanja. Koliklo ste proveli u školi? U Americi 12 godina po šest sati na dan? Zbrojite, sjedjeli ste u učionicama tri godine! Koliko ste pogledali filmova, koliko ste konzumirali raznih vrsta zabava… utakmice, kino… to je još dvije godine zabavljanja. Znači osam godina spavanja, dvije godine putovanja, tri godine škole i dvije godine zabavljanja…”, započeo je Ali odgovor koji je potrajao desetak minuta, a zaključio ga riječima:

“Što ću biti kad prestanem boksati? Tih šezdeset godina ću iskoristiti da budem koristan i spremiti se da sretnem Boga na nekom boljem mjestu. Ima li to smisla?”, uzvratio je Ali dječaku pitanjem i dobio gromoglasni pljesak oduševljene publike.