VIDEO: Ukleta kuća puna demona: Nauka ovo nije mogla objasniti

Olive Ryan, koja već pedeset godina živi u sablasnoj vili, kaže da je osjetila prisustvo nekadašnjih vlasnika Cristofera i Elizabet Kroli, koji je navodno posjećuju nakon što su umrli 1910, odnosno 1933. godine.

“Osjetila sam ruku na mom ramenu. Neko je dozivao moje ime kada sam bila sama u kući. Često se dešava da čujem korake na terasi, a onda izađem i vidim da nema nikoga”, izjavila je gospođa Ryan u TV-emisiji “The Project”.

Neobični incidenti počeli su da se događaju od kada se doselila sa suprugom. Kuću su zatekli potpuno osvjetljenu, iako nije bila uvedena struja.

“Kad smo ušli, sva svjetla su se ugasila”, kaže ona. Njen sin Lorens je rastao u sablasnoj vili i kaže da je od početka znao da nešto nije u redu.

“Uvijek sam imao osećaj da me neko posmatra”, rekao je on u emisiji. Incidenti koji su se događali u kući bili su previše jezivi da bi bili slučajni, uveren je Lorens.

“Od djeteta koje se otkotrljalo niz stepenice pošto ga je dadilja ispustila iz ruku (ona je tvrdila da joj je neko “izbio” dijete iz naručja), pa sve do sluškinje koja je bila trudna sa Cristoferom Krolijem i navodno počinila samoubistvo skočivši sa terase”, ispričao je on. Kolaju priče o štalskom momku, koji je izgorio u svojoj postelji od slame, upravniku imanja ubijenom iz vatrenog oružja 1961. i kućepazitelju, koji je svog mentalno poremećenog sina 30 godina držao vezanog u dvorišnoj kućici. SF pisac nudi objašnjenje fenomena.

Lorensova supruga Sofija, koja četiri godine živi u kući, vjeruje da je mnogo dublje povezana sa ukletom kućom nego što je u početku mislila.

“Saznala sam da sam bila jedna od sluškinja ovde”, kaže ona i dodaje da je vidjela “obrise” i “vizije” služavki i da često oseća prisustvo gospodina Krolija. Rajanovi tvrde da fotografije snimljene u vili dokazuju da su priče istinite. Tako se na jednoj slici vide obrisi ljudskog lika iznad bijelih kočija, a na drugoj šaka, koja ne pripada nikome na fotografiji.

Na jednoj fotografiji u ogledalu se vide nejasni obrisi aboridžinske služavke, a u lijevom uglu snimka koji je napravio jedan posjetilac lebdi bijela ljudska figura. Mnogi posjetioci vile tvrde da su osjetili “prisustvo duhova”. Neki kažu da ih je duh dotakao tokom obilaska, ali pisac naučno-fantastične literature Filip Bol ima objašnjenje za fenomen. Prisustvo duhova potiče od infrazvuka?

“Postoji teorija da osećaj o prisustvu duhova možda potiče od takozvanog infrazvuka. Frenkvencija zvuka je preniska da bi ga čulo ljudsko uho, ali naše tijelo može da ga detektuje”, objašnjava on. Eksperimenti su pokazali da je doživljaj infrazvuka uznemirujući za čoveka, što može da objasni sablasni osjećaj. Lorens Ryan je uvjeren da bi pisac promijenio mišljenje kada posjetio kuću.

” Mnogi nam ne vjeruju, ali ima i mnogo onih koji počinju da razmišljaju o duhovima i životu posle smrti nakon što napuste ovu kuću”, kaže on.