VREME JE ZA PANIKU? Robot po prvi put prošao test samosvesti!

Test prati priču o kralju koji poziva tri najmudrija čoveka u zemlji da bi odlučio ko će postati njegov novi savetnik

Jedan robot koji je u Njujorku testiran je kroz test samosvesti “Kraljev mudri čovek” koji se obično primenjuje na ljudima.

Test prati priču o kralju koji poziva tri najmudrija čoveka u zemlji da bi odlučio ko će postati njegov novi savetnik. Na glavu svakog od njih stavio je po šešir tako da niko ne može da vidi svoj, ali može da vidi šešir druge dvojice. Svaki šešir je ili bele ili plave boje.

Kralj je dao svoju reč ovim mudracima da bar jedan od njih nosi plavi šešir, drugim rečima, ukupno može da bude jedan, dva ili tri plava šešira, a nikako nijedan. Njima trojici je takođe bilo zabranjeno da pričaju međusobno i traženo je da budu fer. Kralj je rekao da će prvi čovek koji ustane i kaže koja je boja njegovog šešira postati novi kraljevski savetnik.

Robotičari na “Ransselaer” politehničkom institutu adaptirali su ovaj zadatak na tri robota, a dvojici od njih je rečeno da im je data pilula koja će ih sprečiti da govore pre nego što budu sva trojica pitani koji od njih i dalje može da govori. Sva trojica prvobitno nisu mogli da reše problem i rekli su “Ne znam”, ali kada je samo jedan zaista proizveo zvuk i čuo sebe, rekao je “Izvinite, sada znam”.

Robotičari najavljuju da će roboti koji budu uspeli da polože ovakve testove izgraditi mogućnosti kojima će postati vrlo korisni ljudima. Ipak, robote i dalje čeka dug put da razviju svest kao što je imaju ljudi, ali simulisanje iste može biti vrlo efikasno.

(Telegraf.rs / Izvor: Independent)