ZBOG NJEGA STE NAVUČENI NA “EUROKREM”: Evo ko je čovek koji ga je doneo u Jugoslaviju

Fabrika za proizvodnju ’’eurokrema’’ opremljena je i puštena u rad 1970. godine

Poslastica “Eurokrem“, uz čiji ukus su odrastale generacije Jugoslovena, ni posle 45 godina od početka proizvodnje u gornjomilanovačkoj fabrici ’’Takovo’’ ne gubi na popularnosti.

Danas je malo poznato kome treba da se zahvalimo što je čuveni crno-beli krem, iz Italije stigao u ovaj grad u Srbiji.

Naime, tadašnji generalni direktor Jovan Tomović (84) prilikom svog službenog puta u Italiju 1969. godine na rafovima tamošnjeg supermarketa donosi do tada nepoznati slatkiš koji je proizvodila kompanija “Gandole”.

Uzorke je degustirao zajedno sa saradnicima i predložio da to postane ključni proizvod ’’Takova’’ sa kojim će osvojiti tržište Jugoslavije. Iako tada tek 37-godišnjak, donosi hrabru odluku o zaduživanju od, za to vreme basnoslovnih 10 miliona dolara.

– Pretpostavljam da je to kao kada biste sada uložili u investiciju od 25 do 30 miliona dolara. Stupio sam u kontakt sa vlasnikom Aldom Gandolom, koji je pristao da nam proda licencu za proizvodnju, recepturu, ime proizvoda, kao i za tehnologiju. Sve to podrazumevalo je njihovu potpunu marketinšku pomoć. Zamislili smo da pokrijemo tržište čitave Jugoslavije, ali i istočnoevropsko i tržište bliskog istoka – priseća se Tomović, koji je vodio gigan “Takovo”, sa 1.200 zaposlenih, koji su uglavnom prerađivali voće i povrće, koje aiako je imalo prođu na tržištu, ipak nije donosilo profit.

Fabrika za proizvodnju ’’eurokrema’’ opremljena je i puštena u rad 1970. godine. Vrlo brzo se ispostavilo da je to bio izvanredan poslovni potez.

– Te godine smo počeli sa 1.000 tona godišnje proizvodnje, a nakon samo dve godine ona se utrostručila. Pošto nismo mogli da podmirimo ogromnu tražnju, a 90 odsto proizvoda smo plasirali na domaćem tržištu, doneo sam odluku da pravimo veliku fabriku koja će proizvoditi 12.000 tona na godišnjem nivou. Proizvodne trake u novoj fabrici puštene su 1976, a već godinu dana kasnije radila je maksimalnim kapacitetom. Početkom osamdesetih radili smo u četiri smene nedeljom i praznicima i tada smo dostigli maksimalnih 13.000 tona – kaže bivši direktor, koji je pre 19 godina otišao u penziju, piše Morava info.

(Telegraf.rs)